
(AGENPARL) – ven 08 aprile 2022 [Nationaal Archief – Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap]
Nationaal Archief organiseert: symposium De waarde van open data, 14 april 2022
8 april 2022 – 09:30
Meld je aan voor het symposium De waarde van open data bij het Nationaal Archief op 14 april 2022
Miljoenen oude handgeschreven pagina’s doorzoeken in slechts een paar minuten? Op een innovatieve manier het verleden inzichtelijk maken? Dat kan met open data. Op 14 april organiseert het Nationaal Archief het symposium De waarde van open data.
Het Nationaal Archief stelt zoveel mogelijk archiefcollecties beschikbaar als open datasets. Het symposium zet in de spotlights hoe journalisten en wetenschappers deze open data kunnen gebruiken. Ook nodigen we gebruikers van harte uit hun inzichten te delen: hoe kan het Nationaal Archief open data beter beschikbaar stellen?
Van datajournalistiek tot koloniale zoekmachine
Het dagprogramma is gevuld met presentaties over toepassingen van open data van het Nationaal Archief. Zo legt data- en onderzoeksjournalist Jerry Vermanen uit hoe Pointer verhalen in datasets vindt, en hoe je daar zelf mee aan de slag gaat. Duizenden Joodse woningen zijn tijdens WOII onteigend en doorverkocht aan personen, bedrijven en gemeenten. Onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) doet al ruim twee jaar lang onderzoek naar de zogeheten Verkaufsbücher: een open dataset van het Nationaal Archief waarin de transacties van deze roofhandel staan beschreven. Lezers kunnen een digitale wandeling maken door een gesloopte Amsterdamse sloppenwijk.
Maritiem historicus Gerhard de Kok vertelt hoe Handwritten Text Recognition (HTR) voor een revolutie zorgt in het historisch onderzoek binnen koloniale archieven. Computergegenereerde transcripties van koloniale archieven uit het Nationaal Archief hebben al veel onderzoekers tot nieuwe inzichten gebracht. Gerhard de Kok laat zien hoe hij gebruikmaakt van deze transcripties. Zo ontwikkelde hij een eigen ‘koloniale zoekmachine’. Daarnaast maakt hij gebruik van Natural Language Processing (NLP) om met de ongeëvenaarde rekenkracht van computers tot nieuwe historische inzichten te komen.
Paul Suijkerbuijk en Frank Verschoor (The Green Land) verzorgen de keynote met de titel Open data nu is zo 1980. Beiden zijn al geruime tijd pleitbezorgers van het publiceren en hergebruiken van open data door de rijksoverheid. Een compleet overzicht van de presentaties is te vinden op de [website van het Nationaal Archief.](https://mailing.rijksoverheid.nl/l/100751/22w737zbyaniikdiqdfnyiskxriev3sbauyb5sphgb5qcctkid2f24odiln4ikyb2mteirsgvtaba/pnofnzgwmdwhzqbih7phfikyl4) Daar staat ook een aanmeldformulier.
Workshops en brainstorms
Bezoekers kunnen deelnemen aan een interactieve workshop over (linked) open data bij het Nationaal Archief, waarin je leert hoe je zelf open data kunt ophalen. Of neem deel aan een brainstorm over de vraag hoe open data het beste beschikbaar gesteld kan worden.
Praktische informatie
Datum: Donderdag 14 april 2022, 9.30 – 17.00 uur (inloop vanaf 9.00 uur). Inclusief lunch en borrel.
Locatie: Nationaal Archief, Den Haag
Ook online: Het symposium is ook online te volgen