(AGENPARL) – gio 02 dicembre 2021 [Rijksoverheid]
Koning opent nieuw ruimtelaboratorium SRON
2 december 2021 – 10:00
RVD, nr. 345
Zijne Majesteit de Koning opent woensdagmiddag 12 januari 2022 de nieuwe hoofdvestiging van ruimteonderzoeksinstituut SRON op het Leiden BioScience Park. In het nieuwe ruimtelab maakt SRON satellietinstrumenten voor onderzoek naar onder meer de evolutie van het heelal, de samenstelling van de aardatmosfeer en exoplaneten rond andere sterren dan de zon. De Koning bezoekt de cleanroom en spreekt met onderzoekers en medewerkers.
De ontwikkeling van instrumenten voor satellieten vindt plaats in de trillingsarme cleanroom, waar door middel van zware betonwapening en driehonderd boorpalen gezorgd is voor genoeg massa en stabiliteit om praktisch elke trilling uit te sluiten. Momenteel worden er instrumenten gemaakt voor toekomstige missies als de röntgentelescoop Athena (ESA) en de klimaatsatelliet PACE (NASA).
SRON bestudeert vanuit de ruimte het heelal en de aarde. SRON-wetenschappers onderzoeken onder meer zwarte gaten en exoplaneten in het universum en broeikasgassen in de atmosfeer. Instrumentmakers ontwerpen en bouwen instrumentatie voor de daarvoor benodigde ruimtetelescopen. Natuurkundigen ontwikkelen detectietechnologie die dat mogelijk maakt.
Het Nederlandse ruimteonderzoek ontstond begin jaren ’60 in Utrecht, Groningen en Leiden. In 1983 gingen die ruimtelabs samen op in de Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON), als onderdeel van NWO. De realisatie van de nieuwe hoofdvestiging in Leiden versterkt de samenwerking met de universiteiten van Delft en Leiden en de nationale ruimtevaartsector in Zuid-Holland. De andere vestiging van SRON bevindt zich in Groningen.
Mededeling aan redacties (niet voor publicatie)
Aankomsttijd: 13.00 uur
Gezien de beperkte ruimte en maatregelen ter bestrijding van de coronapandemie geldt een zeer beperkte toelating. Geaccrediteerde media ontvangen een persprogramma met nadere informatie.
Meer informatie
Trudy Kwik
[www.sron.nl](https://mailing.rijksoverheid.nl/l/100751/hazpm4ctyjav55fas6di6rhpfk3klaget5moatmo2hoxoqnviil26dkgjzva3ydgjd5y4wzru3zhg/yzpngvvlteyen3gaw2fzx4attm)